Uitstelgedrag

Verrassend, waar je op een trainingsavond Energiestation allemaal op uit kunt komen….

Afgelopen keer trapte een van de groepsleden af met een presentatie over het aanbod van haar bedrijf. Of we daarna wilden meedenken over de stappen die wij zouden zetten om 10 klanten te werven. Nee, stil, niet allemaal tegelijk! Gestructureerd a.u.b.! Dat werkte. Haar oogst aan het eind: veel tips voor de marketing, een stap verder in het ontwikkelen van haar dienst, een positieve ervaring rijker in presenteren en een groep leiden.

Ik peil de behoefte. Gaan we door met wat er op het programma stond? Of snijden twee thema’s aan die al eerder op de avond kwamen bovendrijven? Het laatste graag: falen en uitstelgedrag.

Het blijkt een hot item voor de groep. Het gesprek brand los. ‘Ik heb een stel jonge honden aan tafel’, denk ik bij mezelf. Ik stuur bij – ‘Gestructureerd a.u.b.!’ J. We raken gefocust, luisteren naar elkaar, delen ervaringen.

We zoomen in op uitstelgedrag.
Ik kom maar zelden mensen tegen die als in een flow altijd hun to-do-lijstje afhebben aan het eind van de dag of de week. Ik heb er een in de groep, blijkt! Ze zweert bij de ‘korte lijstjes-aanpak’ en beloont zichzelf nadat er drie acties zijn afgevinkt. Probaat middel voor een opgeruimde stemming aan het eind van de dag. Een ander ervaart lijstjes als een keurslijf en voelt liever van binnenuit wat de prioriteiten zijn: waar zit mijn verlangen, wat zegt mijn intuïtie, wat vind ik nú leuk om te doen? Meer de zen-manier dus. Ook een bekende oplossing is: pas in actie komen als de deadline nadert. Je hebt dat adrenalineshot nodig om goed werk af te leveren op een efficiënte manier. Weer anderen kunnen niet meer zonder vast stramien in de week zodat er geen energie weglekt. Een ijzeren routine die het leven overzichtelijk maakt.

Behalen we voldoende resultaat met ingesleten gewoonten waar we eigenlijk niet tevreden mee zijn? Of geven ze ons een gevoel van steeds maar te falen? Wat houdt ons tegen om onze voornemens ook echt te uit te voeren? Ik werp de vraag op in de groep. Het heeft te maken met de ‘kaderloosheid van het ondernemerschap’, zegt iemand. Met je persoon, zegt een ander. Met de manier waarop je geworden bent die je nu bent. Met de boodschappen van vroeger, die soms nog doorklinken in je hoofd: ‘Ruim je kamer op! Van uitstel komt afstel!’ ‘Dat bepaal ik zelf wel’, dacht je dan boos.

Conclusie: de dingen doen die je wil/moet doen is een combinatie van nuchter timemanagement en luisteren naar jezelf. Wat helpt jou om in actie te komen en te doen wat nodig is? Als zelfstandig ondernemer kun je vrij experimenteren om een manier te vinden waar je je goed bij voelt. En dat is leuk en leerzaam, vooral als je erover uitwisselt met een collega die je goed kent. Mijn ervaring is dat het uitwisselen en uitproberen van tips van een ander voor meer effectiviteit zorgt. Geen baas die jou wat opdraagt!

Leestip: Ik heb de tijd, een handleiding in tijdsurfen, van Paul Loomans