Groeien naar succes

Vlakbij mijn huis staat het stadion van NEC. Daarnaast ligt het veld van de voetbalacademie. Hier voetbalt de jeugd met talent. Ik ga regelmatig kijken omdat de cultuur me fascineert.

Afgelopen zaterdag kwam de oudste jeugdselectie van PSV op bezoek. Alle toeschouwers die de wedstrijd van een jonger team stonden te volgen, keken op. We zagen hoe de jongemannen met stoere en trage tred aankwamen. Gedisciplineerd en allemaal in dezelfde outfit. Nu is dat niet zo bijzonder, maar hún outfit was echt af. Ze hadden zelfs allemaal dezelfde schoenen. Sommigen hadden een grote rolkoffer bij zich.

Ze maakten indruk! En toen moesten ze nog spelen…

Je kunt veel zeggen over de voetbalwereld. Dat het geld te veel een rol is gaan spelen en veel heeft verziekt.

Maar voetbal is ook nog altijd een sport waar jongens getraind en gedisciplineerd worden. Gecoacht worden door de voetbaltrainer als mentor. Bijna als een initiatie. Jongens en jonge mannen hebben een mentor nodig. En dat dit werkt, zag je aan de oudste jeugdselectie van PSV.

Toch is het vader die dit proces bij zijn zoon op gang brengt. Eerst staat de symbiotische relatie van moeder en kind nog centraal. Maar geleidelijk aan pakt vader zijn eigen rol. Hij wordt de link tussen het kind en de maatschappij. Coacht hem tot een onafhankelijk individu.

Aan het eind van de wedstrijd komen de spelers het veld af. En daar worden ze opgewacht door fans, een vriendinnetje, teamgenoten, maar ook vaders. Mooi om te zien. Vooral de trotse vader die blij zijn zoon omhelst. Het is de keeper van PSV die een paar prachtige reddingen maakte. En de zoon laaft zich aan de omhelzing van zijn vader. Hij is blij. Wat een uitstraling heeft hij al. Dat wordt een grote!

Zó belangrijk is een goede vader-zoon-relatie dus voor je ontwikkeling als man.