Ideale klant

Bij welke klanten kom je als ondernemer en als vakman/vakvrouw of expert het beste uit de verf? Hoe komt het dat je voor de ene klant opdrachten uitvoert waar je blij van wordt? En waarbij je elkaar ook ligt op persoonlijk vlak? Waar ligt het aan als je klant tevreden is, maar jij er zelf weinig voldoening uithaalt? Waarom stond die potentiële klant niet open voor een kennismaking? Je zou haast verlangen naar een ideale klant…

Doe dat vooral, breng onder woorden wat voor iemand of organisatie dat is!

Het is de moeite waard, is mijn ervaring als businesscoach en leiderschapstrainer. En het bleek opnieuw op de tweede trainingsavond van Energiestation. De ondernemers hadden allemaal verlangens, beelden en gedachten over hun ‘ideale klant’. Bij de een lagen ze wat dieper verscholen dan bij de ander. We haalden ze naar boven met gerichte vragen. En in een gestructureerd proces. De volgende stap was: wat betekent dat dan voor je aanbod en je strategie om ideale klanten te werven?

Wat is het fijn om te zien als ondernemers echt een verbeterslag willen maken. En wat word ik blij als ik merk dat ik deze ondernemers ook echt wat kan bieden.

Zoals een van hen. Hij verdient best behoorlijk met veel van dezelfde soort opdrachten. Maar die droomopdracht….’t komt er maar niet van. Omdat hij zich klein houdt.

Maar hij weet het nu: hij is er aan toe. Vanaf nu gaat hij voor de uitdagende opdrachten. Omdat hij het kan en wil!

Of een andere deelnemer, die niet meer zo veel bevrediging uit zijn werk haalt. Hoe zeer dat werk ook van betekenis is voor de klant. Hij wil weer groeien in zijn ondernemerschap, groeien aan klanten waar hij zich meer thuis bij voelt. De oplossing voor hem: meer structuur in het werk, een niche kiezen, presentaties geven, samenwerkingspartners zoeken.

Weer een ander bleek op ons doorvragen een heel bijzondere aanpak te hebben, met een eigen signatuur. Dat gaat hij nu aanscherpen, in een model gieten. Zodat hij aan potentiële klanten beter zichtbaar kan maken wat hij doet.

Wat een actie!

Mooi dat deze ondernemers hun twijfel en onzekerheden durven laten zien. Door hier naar te (durven) kijken en keuzes te maken, kunnen ze het vervolgens makkelijker weer loslaten. Ik bied hen daarvoor de ruimte binnen een gestructureerde aanpak. Dat helpt om als ondernemer en professional spontaner in beweging te komen en te blijven. Op weg naar je gedroomde klant, je gedroomde doel, met een duidelijke strategie.

Ik zie ze blij de deur uitgaan, heb vertrouwen in hun succes. Je mag je beelden over je ideale klant serieus nemen. Welke keuzes maak jij, de komende tijd?