Omgaan met onmacht, moedertaal voor adoptieouders

Samen kinderen krijgen was en is de bezegeling van jullie onderlinge liefde.

Romantisch mooi. Het geeft veel bijzondere momenten, vertedering, een hele nieuwe wereld gaat open.

Maar toch.

Al snel blijkt de dagelijkse realiteit ook een kwestie van hard werken te zijn. Kinderen met traumatische ervaringen vragen veel aandacht. Al doende, met al de liefde die jullie kunnen en willen geven, komen er veel zware jaren van zorgen en verzorgen.
De klus die het opvoeden van kinderen met trauma’s is, blijkt veel zwaarder dan gedacht. Het is vermoeiend, soms zelfs eenzaam, omdat niemand de onderliggende pijn en het verdriet van de kinderen lijkt te begrijpen.

‘Het gaat toch prima? En ach, in elk gezin is wel wat.’ Is de gemiddelde reactie van bekenden. En ja: je wilt ook niet te boek staan als een zeur.

Maar ondertussen. De kinderen tonen frustratie en onmacht. Voortdurend tonen de kinderen angst voor afwijzing. Elke keer weer staan jullie paraat. Alles done jullie om het de kinderen goed te laten gaan. Je ontvangt veel hulpverlening, en jullie onderhouden intensief contact met de school. Helaas blijft de onmacht om goed te kunnen hechten groot. Langzaam zie je in dat deze problematiek zich niet zomaar laat oplossen. Dat bezorgt letterlijk buikpijn en veel zorgen.

Alles bij elkaar is het veel voor jullie. Steeds meer conflicten. Alle aandacht van professionals biedt maar moeizaam verlichting.

Het lukt niet meer om samen te genieten. Elke tijd die jullie samen hebben, gebruiken jullie om te kunnen afstemmen over hoe nu verder met de kinderen. Het kost moeite om het samen echt goed te hebben. Jullie zijn er moe van geworden. Er ontstaan steeds meer ineffectieve patronen. Ieder stapt in zijn eigen valkuilen.

Zo willen jullie niet door.

Dat is niet goed voor de relatie en zeker niet goed voor de kinderen.

Het

‘Omgaan met onmacht’

10 sessies van drie uur (E100,- pp)

Zaterdagen

Ouders met pubers/adolescenten

14 okt

11 & 25 nov,

16 dec,

20 jan

3 febr

2, 16 mrt

6 & 20 apr

 

Onderwerpen

Aandacht voor jezelf,

op een rijtje krijgen wat er allemaal bij jezelf gebeurt.
Stilstaan bij eigen trauma’s. Contact maken met je emoties en gevoelens

Aandacht voor jullie relatie:
Voor jezelf kiezen zonder de ander te verliezen:  autonomie & verbondenheid.

De ander zien, diens geschiedenis en pijn erkennen.

Hoe je elkaar weer op nummer 1 zet

Het vuurtje van de liefde weer laten branden

Tijd voor je relatie maken

Praktische vaardigheden

Minder piekeren, hoe doe je dat -> cognitieve defusie

Hoe je je wel kunt afreageren

Je gevoel onder woorden kunnen brengen en dat gevoel leren delen met je partner

Connectie met elkaar maken zodat de ander het gevoel heeft te worden begrepen en gehoord

Op een rustige manier onderhandelen over meningsverschillen, effectief conflicten aangaan

Hoe je met je partner een team vormt

Leren ontspannen tijdens spannende momenten

Vertrouwen, veiligheid en verdieping geven

Intimiteit, respect en affectie

METHODEN

De Gottman-methode
Meer over de Gottman-methode vindt u hier

EFT (Emotionally Focused Therapy)

Een evidence based methode van Sue Johnson. Emoties onderzoeken en hiermee leren omgaan. Beweegredenen achterhalen, onbewuste verwachtingen en verlangens komen op tafel.
Welke patronen zijn ontstaan die niet werkzaam zijn? Vanuit begrip en erkenning doorbreken we de vicieuze cirkel.
Daarvoor leer je naar je gevoelens te luisteren en hun boodschappen te begrijpen. Je oefent tijdens de sessies naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt.Je leert grenzen aangeven en je verlangens effectief verwoorden. Wederzijdse erkenning van elkaars verlangens geeft rust.

ACT
ACT-vaardigheden zorgen er samen voor dat iemand psychologisch flexibeler wordt.
Het doel van ACT is dus niet zeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht.

Lichaamsgericht werken
Door veel te praten kun je veel verstoppen, maar het lichaam liegt niet. Het weer leren voelen via het lichaam is essentieel voor mensen die hun gevoel weggestopt hebben. Het lichaam heeft veel wijsheid in zich. Het is ons gevoelsorgaan en het heeft zijn eigen geheugen. Sommige mensen gaan, afhankelijk van hun geschiedenis en ontwikkeling, heel erg in hun hoofd zitten waardoor ze voeling met hun lichaam kwijtraken. Lichaamssignalen geven heel helder aan wat wel en niet goed voor je is, wat wel en niet bij je past. Je kunt je lichaam als het ware als kompas gebruiken bij het maken van keuzes.

Ademtherapie
Gespecialiseerde adem en ontspanningstherapie kan verlichting bieden bij spanning gerelateerde klachten als hoofdpijn, slecht slapen, veelvuldig piekeren, aanhoudende spierpijn, hyperventilatie of vermoeidheid. In de behandelingen leert u signalen van oplopende spanning te herkennen, weer functioneel te ademen en bewegen, beter te ontspannen en het beter om te gaan met stress / spanning. U komt meer in contact met uw gevoelens, emoties en gedachten

Familie opstellingen
Familieopstellingen maken sterk bepalende dynamieken die “onder water” afspelen zichtbaar. Deze dynamieken verwijzen naar patronen en gedrag die in ieders familie al eerder voorkwamen.

Positief coachen
We kijken naar zaken die al eerder gelukt zijn en proberen van daaruit te opereren. Dingen die lukken of eerder gelukt zijn verhogen de motivatie om het doel te behalen