Spreek als TED

 

Dankzij een wetenschappelijke analyse van honderden presentaties en gesprekken met de populairste TED-sprekers heeft schrijver Carmine Gallo de technieken ontrafelt die door de grootste sprekers ter wereld worden gebruikt.

Je kunt deze technieken nu zelf toepassen en je publiek ermee in vervoering brengen.

Geheim 1 – Geef de meester in jezelf de ruimte

De eerste stap op weg naar het inspireren van anderen is ervoor te zorgen dat je zelf geïnspireerd bent. De eenvoudigste manier om vast te stellen wat je daadwerkelijke passie is, is de vraag stellen: waar gaat je hart sneller van kloppen? Als je dit eenmaal hebt ontdekt, zullen de verhalen die je vertelt, de beelden die je laat zien en je communicatiestijl tot leven komen.

Geheim 2 – Beheers de kunst van verhalen vertellen

Goede sprekers zijn inderdaad buitenbeentjes, avonturiers en rebellen die risico’s nemen. Zij vertellen verhalen om uiting te geven aan hun passie voor het onderwerp en om een band te creëren met hun publiek. Het draait om ideeën in de eenentwintigste eeuw en verhalen zijn een manier om die ideeën uit te wisselen. Verhalen illustreren, verhelderen en inspireren.

Geheim 3 – Voer een gesprek

De manier waarop je je presentatie houdt en de gebaren die je daarbij maakt, die je je eigen hebt gemaakt na vele uren van oefening, zullen je algehele boodschap versterken, maar zonder passie en oefening zal je aanwezigheid op het podium beduidend minder aansprekend zijn. Je kracht als spreker komt van binnenuit.

Geheim 4 – Leer me iets nieuws

Onthul informatie die geheel nieuw is voor je publiek, die je anders brengt of die een verfrissende en vernieuwende manier biedt om bestaande problemen op te lossen.

Geheim 5 – Zorg voor een moment waarvan de mond van je publiek openvalt

Iedereen die iets doet voor een publiek zorgt voor ten minste één moment dat verbazing oproept – een emotioneel geladen gebeurtenis waar je publiek het de volgende dag over zal hebben. Elke presentatie heeft zo’n moment nodig. De inhoud van je presentatie zal meer indruk maken als deze in het geheugen van de toehoorders wordt gegrift.

Geheim 6 – Doe eens leuk

Als je grappig wilt zijn brengt dat risico’s met zich mee en de meeste durven het dan ook niet aan. Er is moed voor nodig om je kwetsbaarheid te tonen, om op een leuke manier jezelf en je onderwerp op de hak te nemen. De crux is authentiek zijn. Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. Als jij ergens om moet lachen, is de kans groot dat iemand anders er ook om moet lachen. Hiernaast zorgt een lach voor meer energie en je voelt je lekkerder, dus zal je een betere presentatie houden!

Geheim 7 – Houd je aan de achttienminutenregel

Lange, ingewikkelde en wijdlopige presentaties zijn saai en je zult er gegarandeerd de aandacht van je publiek meer verliezen. De achttienminutenregel is niet alleen een goede oefening in discipline. Hij is essentieel om te voorkomen dat je je publiek overlaadt met informatie. Vergeet niet dat je voor het maken van bondige presentaties creatief moet zijn. Met andere woorden: wat er niét is maakt wat er wél is veel krachtiger!

Geheim 8 – Schets een beeld in de hersenen met meervoudige zintuiglijke ervaringen

Als je moed toont val je op. Moed trekt aandacht. Met moed raak je je publiek in hart en het hoofd. Moed is wat je nodig hebt om de presentatie van je leven te geven. Als je op een moedige manier in het openbaar kunt spreken, zullen jouw leven en de levens van degenen die naar jou luisteren ingrijpend veranderen. Jij hebt ideeën die moeten worden gezien, gevoeld en gehoord. Gebruik je stem om mensen te verbazen, om hen te inspireren en om de wereld te veranderen.

Geheim 9 – Vaar je eigen koers

Hoewel de TED-stijl overal in onze cultuur is te herkennen en TED-sprekers bepaalde technieken met elkaar gemeen hebben, moet elke persoon zijn eigen passie voor zijn onderwerp ontdekken om een authentieke band met zijn publiek op te kunnen bouwen. Vaar je eigen koers. Blijf trouw aan je eigen plek. Wees je eigen authentieke zelf – de beste versie van jezelf die je maar kunt zijn.

Bron: Spreek als TED, Carmine Gallo (2015)