Vertrouwen brengt je verder

Mensen kunnen betere en diepere verbindingen leggen met anderen als ze zichzelf kwetsbaar durven opstellen. Dit blijkt uit onderzoek van Johannes Claeys, die afgelopen week promoveerde op het onderwerp “leiderschap en kwetsbaarheid”. De resultaten uit het onderzoek van Claeys lieten zien dat openheid en veiligheid binnen een team de medewerkers innovatiever en creatiever maakt.

Tijdens “De Wereld draait door” van afgelopen dinsdag maakte de zanger van Di-RectMarcel Veenendaal dat ongelooflijk helder op een eenvoudig manier. “ Ik speel alleen thuis op mijn piano. De enige toehoorders zijn mijn vrienden uit de band. Vandaag ga ik voor het eerst piano spelen voor publiek en dat doe ik hier op tv. Dat kan ik alleen maar omdat mijn bandleden mij het vertrouwen geven dat ik het kan.” Daarna speelden ze gezamenlijk een weergaloos nummer.

Vertrouwen is iets wat je krijgt van je collega’ s en op jouw beurt aan hen geeft. Toch zijn we in de corporate wereld gewend zwakheden en fouten te verbergen, aarzelen we bij het vragen om hulp en feedback en staan we liever klaar om met onze vinger naar een ander te wijzen. Kwetsbaarheid en gevoelens worden niet erg op prijs gesteld. Het draait nu eenmaal om succes en resultaatgericht werken.

Zo kom je als team in een soort kramp terecht. Er wordt een schijn opgehouden die kunstmatig aandoet. De echte gedachten en emoties verdwijnen onder de waterspiegel. Ze komen naar boven via grapjes, smoesjes en roddels of juist stilzwijgen en vastgelopen conflicten.

Wie synergie wil in het team, wie wil bereiken dat 1 en 1 inderdaad 3 is, zal aandacht dienen te besteden aan dieperliggende drijfveren, motivatie en identiteit van de teamleden. Zo kan er een basis van vertrouwen ontstaan.

Een teamleider heeft hierin een voorbeeldfunctie. Ben je als manager open tegen je teamleden, ook als je iets fout doet, dan leidt dit tot meer vertrouwen, hoop en openheid van je medewerkers.

Veel van jezelf laten zien is spannend en kwetsbaar. Daarom spelen wij (trainers bij Boven de Lijn) het in onze trainingen via de band. We maken het leuk, licht en gemakkelijk. Met speelse en verrassende werkvormen pakken we serieuze onderwerpen bij de kop. Voor je het weet zet je dan bijzondere stappen met je team.

Ben je directeur teamleider? Ben je HR medewerker? Wil je dit ervaren met je team(s)? Kom naar een kennismakingsworkshop op 3 of 23 november. Schrijf je hier in https://robmarrevee.nl/boven-de-lijn/